Margareta Öberg

projektledare vid Byggnadsavdelningen, Lokalprojektenheten

E-post:
Margareta.Oberg[AT-tecken]uadm.uu.se
Telefon:
018-471 1783
Mobiltelefon:
070-4250067
Besöksadress:
Dag Hammarskjölds väg 7/von Kraemers allé 2
Postadress:
Box 256
751 05 Uppsala

Kort presentation

Sedan aug 97 arbetar jag som projektledare på Uppsala universitets byggnadsavdelning. Jag och mina kollegor har hand om olika lokalprojekt som berör universitetets verksamhet.

Vi medverkar till att få fram handlingar och beslut som behövs för att lokalprojekt ska kunna genomföras. Förutom finansiering brukar det viktigaste inför ett större byggprojekt vara att ta fram lokalprogram och rumsfunktionsprogram (RFP). Vad vill man ha och till vilket pris? Man ska som brukare försöka förutse vad för slags utrymmen och funktioner man behöver och vilka krav man ställer på dem.

Det är ett grupparbete med många parter och viljor inblandade. Vem bestämmer, eller snarare inom den akademiska världen - vem bestämmer mest? Kommer rätt personer till tals? Vem betalar? Vi utreder och ger råd och stöd, förbereder interna beslut, budgeterar, planerar möten, tider, logistik och följer upp, jagar folk för besked, skaffar inredning och utrustning, informerar, flyttar folk och möbler, lirkar och lockar, stöter och blöter och en massa annat. Sådana här bokstäver hör vi om dagarna: LOA, BTA, LTK, VP, PBL, BBR, HIN, LOU, IA, NCS, HÅS, HG, HV, HM, RS, UFV, BAS-U/P, AV, VGA, HDMI, WLAN, UPS, KK, LED, CAT 5-6-7, VPN, dBA, BIM, ÄTA, ALC, ABW mm m fl.

Jag kan sägas vara en länk mellan de som vill ha något och de som utför det; Mellan de berörda brukarna på institutionerna/avd inom universitetet och fastighetsägare, konsulter, entreprenörer, leverantörer m fl. Vi guidar och företräder verksamheten genom byggprocessens alla skeden.

I Uppsala universitets huvudbyggnad från 1887 är Thomas Thorild citerad ovanför ingången till aulan: ”Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större”. I projekt kan det vara större att tänka fritt, särskilt i början då idéer ska flöda. Det får gärna vara rätt tänkt också, om man nu tror sig ha facit till vad det är.

Man kan känna sig som en kinesisk ”Plate Spinner” ibland. Allt måste snurra på och man får passa alla käppar hela tiden så att inget rasar i golvet. Kanske konstigt att jag trivs mycket bra med det?

Kontakta katalogansvarig vid den aktuella organisationen (institution eller motsv.) för att rätta ev. felaktigheter.

Margareta Öberg
Senast uppdaterad: 2021-03-09