Gita Berg
Universitetsadjunkt vid Institutionen för kostvetenskap
- Telefon:
- 018-471 23 15
- Fax:
- 018-471 22 61
- E-post:
- gita.berg@ikv.uu.se
- Besöksadress:
- BMC
Husargatan 3
752 37 Uppsala - Postadress:
- Box 560
751 22 UPPSALA
Ladda ned kontaktuppgifter för Gita Berg vid Institutionen för kostvetenskap
Mer information visas för dig som medarbetare om du loggar in.
Kort presentation
Mitt doktorandprojekt är inriktat mot ämnesdidaktik i skolämnet hem- och konsumentkunskap (HK). Med en kunskapsteoretisk utgångspunkt i pragmatism och genom användning av kvalitativa metoder såsom observationer och intervjuer, studerar jag undervisning och lärande om mat och hälsa i HK-klassrummet.
Jag ingår i den ämnesdidaktiska forsarskolan UpRiSE - Uppsala Research School in Subject Education
Handledare: Prof. Ylva Mattsson Sydner
Biträdande handledare: Eva Lundqvist
Biografi
Denna text finns inte på svenska, därför visas den engelska versionen.
I am a registered dietitian, upper secondary school teacher and currently a PhD student focusing on home and consumer studies education. My research interests concern food in a learning context, food literacy and critical perspectives on health education.
Academic degrees and titles:
B.S. Dietetics (Uppsala University)
M.S. Food Science and Nutrition (Uppsala University)
B.S. Upper Secondary Education (Stockholm University)
B.A. Dance Pedagogy (Stockholm University of the arts)
Registered Dietitian (leg. dietist)
Registered Teacher, upper secondary school (leg. lärare)
Publikationer
Senaste publikationer
- Useful but overused? The “plate model” as a food educational tool in home economics (2024)
- Aesthetic Values in Home and Consumer Studies (2023)
- "You fuel the car with gas, you fuel the body with food" (2022)
- "Bilen tankar du med bensin, kroppen tankar du med mat" (2022)
- Sustainable Home Economics Teacher Education in Pandemic Times (2022)
Alla publikationer
Artiklar
- Useful but overused? The “plate model” as a food educational tool in home economics (2024)
- Aesthetic Values in Home and Consumer Studies (2023)
- “You fuel the car with gas, you fuel the body with food” –Educational functions of food for health in home and consumer studies (2022)
- Aesthetic judgments and meaning-making during cooking in Home and Consumer Studies (2019)
Konferenser
- "You fuel the car with gas, you fuel the body with food" (2022)
- "Bilen tankar du med bensin, kroppen tankar du med mat" (2022)
- Sustainable Home Economics Teacher Education in Pandemic Times (2022)
- "Vi har fått syn på hur viktig den praktiska kunskapen är” (2021)
- Students’ meaning-making during formalized cooking in Swedish home- and consumer studies (2019)
- Students´ Encounters during Formalized Cooking Practices in Home‐ and Consumer Studies (2018)
- Literacy till lunch (2018)