Carl Fredrik Barrenäs

forskare vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Beräkningsbiologi och bioinformatik

E-post:
fredrik.barrenas[AT-tecken]icm.uu.se
Besöksadress:
Husargatan 3
752 37 Uppsala
Postadress:
Box 596
751 24 UPPSALA

Kort presentation

Jag är bioinformatiker och forskar på sjukdomsmekanismer vid HIV-infektion. Den största förlusten av T celler som leder till AIDS, orsakas inte av att T cellerna infekteras av viruset, utan på grund av systemisk kronisk inflammation. Det är därför viktigt att förstå hur immunsystemet aktiveras av HIV.

Jag bedriver en studie av primater som bär på SIV utan att utveckla AIDS. Jag arbetar inom Jan Komorowskis labb på Internationellt Postdoc-anslag från Vetenskapsrådet, på University of Washington.

Jag är bioinformatiker, specialiserad på immunologi. Mitt främsta intresse är att använda stora datamängder för att förstå hur immunsystemet aktiveras och regleras.

För närvarande är jag medlem i Jan Komoroskis labb, placerad på University of Washington i Seattle. Labbet använder olika genomiska metoder för att förstå många sorters virusinfektioner, inklusive HIV, influensa, SARS, Dengue, Zika och Ebola.

Min forskarutbildning inleddes på Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet med Mikael Benson som handledare. Vår forskargrupp flyttade sedermera till Linköpings Universitet. Jag doktorerade i Oktober 2013.

Kontakta katalogansvarig vid den aktuella organisationen (institution eller motsv.) för att rätta ev. felaktigheter.

Carl Fredrik Barrenäs