Ingela Marklinder
Professor vid Institutionen för kostvetenskap
- Telefon:
- 018-471 23 12
- Fax:
- 018-471 22 61
- E-post:
- Ingela.Marklinder@ikv.uu.se
- Besöksadress:
- BMC
Husargatan 3
752 37 Uppsala - Postadress:
- Box 560
751 22 UPPSALA
Ladda ned kontaktuppgifter för Ingela Marklinder vid Institutionen för kostvetenskap
- Akademiska meriter:
- Professor
Mer information visas för dig som medarbetare om du loggar in.
Kort presentation
Professor i kostvetenskap. Undervisar i livsmedelsmikrobiologi, livsmedelsvetenskap och hälsokommunikation. Forskningen har genomgående ett hälsoperspektiv och inriktar sig på livsmedelssäkerhet och konsumenter. I ett annat projekt behandlas rågbrödskvalitet och hälsokommunikation.
Forskning
Fullkornskonsumtion bland unga vuxna i Sverige genom tillämpning av Health Action Process Approach (HAPA).
Projektet pågår under 2023-2024 i samarbete med SLU, Fazer AB och i dialog med Institutionen för hälsopsykologi vid Freie Universität, Berlin. Syftet är att förutsäga vilka faktorer som ligger bakom fullkornskonsumtion hos unga vuxna (18-44 år) med tillämpning av kommunikationsmodellen Health Action Process Approach (HAPA). Att äta 90 g fullkorn dagligen från olika spannmålsprodukter är en näringsrekommendation. En diet med ett för lågt fullkornsinnehåll är en stark kostrelaterad riskfaktor för funktionsjusterade levnadsår (DALY). Bristande kunskap om hälsoriskerna med ett för lågt intag av fullkorn samt otillräcklig planering av att dagligen äta fullkornsprodukter indikerar att vara barriärer för fullkornskonsumtion. Projektet fokuserar på unga vuxna (18-44 år) eftersom de normalt äter en för låg mängd fullkornsprodukter.
Vårdpersonals kunskap, attityd och förmåga att kommunicera livsmedelssäkerhet.
Projektet är planerat till att starta hösten 2024. Syftet är att utforska vårdpersonals uppfattning om sin roll i att kommunicera livsmedelssäkerhet. Projektet kommer att fokusera på attityder till livsmedelssäkerhet, kunskapsnivå om patogener, riskfyllda livsmedel, förmåga att identifiera behovet av information om livsmedelssäkerhet samt hur kunna förutsäga faktorer bakom att kunna kommunicera ett livsmedelssäkert beteende. Modellen Health Action Process Approach (HAPA) kommer att tillämpas i syfte att kunna undersöka vilka mekanismer som ligger bakom individers beteende. Modellen bygger på faktorer som riskuppfattning, self-efficacy och planerad måluppfyllelse samt information om de faktorer som kan förutsäga ett beteende. Matförgiftning kan vara lindrig och tillfällig, men också få allvarliga konsekvenser som leder till sjukhusvistelse och dödsfall. Det gäller särskilt utsatta grupper som barn under fem år, sköra äldre, gravida, personer som genomgår cancerbehandling eller andra sjukdomar som ger ett sämre immunförsvar. Konsumenternas kunskaper om livsmedelssäkerhet och livsmedelshantering är osäkra och det finns ingen given check point för att säkerställa att kunskap om livsmedelssäkerhet lärs ut till konsumenter. Ett ännu outforskat område är i vilken utsträckning vårdpersonal, till exempel dietister, kan kommunicera livsmedelssäkerhet till sina patienter, som ofta tillhör en utsatt kategori och vars privata hushåll inte omfattas av livsmedelslagstiftningens krav.
Publikationer
Urval av publikationer
- Hälsopåstående om ämnen i livsmedel (2013)
- CHANCE (2013)
- A simplified health information model increased the level of knowledge regarding "five a day" and food safety in a city district (2012)
- Health awareness and behavour of the elderly: between needs and reality (2009)
- Livsmedelsvetenskap (2007)
- Selection of lactic acid bacteria as probiotic strains by in vitro tests (2002)
Senaste publikationer
- To understand whole grain consumption among young adults in Sweden. HAPA construct study. (2023)
- Fecal microbiota composition affects in vitro fermentation of rye, oat, and wheat bread (2023)
- A Structural Equation Model Demonstrating the Relationship between Food Safety Background, Knowledge, Attitudes and Behaviour among Swedish Students (2022)
- Grains (2022)
- A Proposed Theoretical Model for Sustainable and Safe Commensality among Older Adults (2021)
Alla publikationer
Artiklar
- Fecal microbiota composition affects in vitro fermentation of rye, oat, and wheat bread (2023)
- A Structural Equation Model Demonstrating the Relationship between Food Safety Background, Knowledge, Attitudes and Behaviour among Swedish Students (2022)
- Grains (2022)
- A Proposed Theoretical Model for Sustainable and Safe Commensality among Older Adults (2021)
- Food safety at home (2021)
- Food safety knowledge, sources thereof and self-reported behaviour among university students in Sweden (2020)
- Exploring the Role of Dietitians in the delivery of Food safety Information (2019)
- Adolescents' sources for food safety knowledge and trust (2018)
- Consumers' health-related perceptions of bread - Implications for labeling and health communication (2018)
- Food safety teaching influenced by frames, traditions and subjective selections (2017)
- Different liking but similar healthiness perceptions of rye bread among younger and older consumers in Sweden (2017)
- Self-reported food safety knowledge and behaviour among Home and Consumer Studies students (2016)
- Characterization of Commercial Rye Bread Based on Sensory Properties, Fluidity Index and Chemical Acidity (2016)
- Best-before date (2015)
- 'Teaching Young Consumers' (2014)
- Bread consumption patterns in a Swedish national dietary survey focusing particularly on whole-grain and rye bread (2014)
- CHANCE (2013)
- Health communication in relation to healthy eating among elderly (2013)
- A simplified health information model increased the level of knowledge regarding "five a day" and food safety in a city district (2012)
- Health awareness and behavour of the elderly: between needs and reality (2009)
- Consumers´ability to discriminate aflatoxin-contaminated Brazil nuts (2005)
- Home storage temperatures and consumers handling of refrigerated foods in Sweden (2004)
- Selection of lactic acid bacteria as probiotic strains by in vitro tests (2002)
- Effects of a small dose of stable fish oil substituted for margarine in bread on plasma phospholipid fatty acids and serum triglycerides (1998)
- Phytate reduction in whole grains of wheat, rye, barley and oats after hydrothermal treatment (1997)
- Dags att lägga in årets skörd (1996)
- Influences of lactic acid bacteria on technological, mutritional and sensory properties of barley sour dough bread (1996)
- Effects of flour from different barley varieties on barley sour dough bread (1996)
- Sour dough fermentation of barley flours with varied content of mixed-linked (1->3), (1->4) ß-D-glucans (1995)
- Degradation of phytate by using varied sources of phytases in an oat-based nutrient solution fermented by Lactobacillus plantarum strain 299 V (1995)
Böcker
- Livsmedelskvalitet (2014)
- Nötter och frön (2014)
- Livsmedelsvetenskap (2007)
- Lactic acid-fermented oats and barley for human dietary use (1996)
Kapitel
- De små mikroorganismernas storhet en hälsorisk - att förebygga klagomål om matförgiftningar. (2015)
- Bakning (2014)
- Baljväxter (2014)
- cerealier (2014)
- Mjölk och mjölkprodukter (2014)
- Hälsopåstående om ämnen i livsmedel (2013)
Konferenser
- To understand whole grain consumption among young adults in Sweden. HAPA construct study. (2023)
- The importance of Teaching Food safety to Dietetian Students and Visions for an International Network of Dietetic Food safety Ediucators (2018)
- Food safety education makes a difference (2018)
- Food Safety communication among teachers' in Home and Consumer Studies (2015)
- Healthiness mapping The sensory quality of healthy bread according to consumers (2015)
- Food Safety education in Home and Consumer Studies (2014)
- Low fruit & vegetable consumption and risky food safety behaviour - older people should be included in helth communication (2014)
- Consumers’ perception of bread from a health perspective- an exploratory study among a Swedish population (2014)
- Sensory and health related characteristics of rye bread in Sweden (2014)
- Hygiene and learning in Home and Consumer Studies (2013)
- Quality perception of bread among Swedish consumers in the light of the carbohydrate debate (2012)
- Sweden Community of Eriksberg (2009)
- Cold Food Storage - the 70+ need for Information (2008)
- Cold food storage - the 70+ Need for Information. (2008)
- Fermented oatmeal soup qualifies as functional foods. (1996)
- Influences of barley sour doughs on baking and sensory properties of bread made from different barley varieties (1995)
Rapporter
- Project CHANCE Community Health Management to Enhance Behaviour (2009)
- "HOT SPOTS"-hygieniskt kritiska punkter i privata hem (2000)