Organisation och personal

Pernilla Sandvik

postdoktor vid Institutionen för kostvetenskap

E-post:
pernilla.sandvik[AT-tecken]ikv.uu.se
Telefon:
018-471 2340
Besöksadress:
BMC
Husargatan 3
752 37 Uppsala
Postadress:
Box 560
751 22 UPPSALA

Kort presentation

Jag är postdoktor i kostvetenskap och jag disputerade i april 2017 på en avhandling om råg och fullkornsbröd ur ett konsumentperspektiv, framförallt vad gäller sensoriska och hälsorelaterade egenskaper.  I nuläget fokuserar jag min forskning på hur konsumtionen av fullkornsprodukter kan ökas men också på kräsenhet hos barn i måltidssituationen i en studie om tidig behandling av barnfetma, Mer och Mindre-studien

Jag undervisar även på dietistprogrammet och kostvetarprogrammet.

Nyckelord: sensorik sensorisk analys fullkorn råg bröd

Mina kurser

Biografi

My research project is focused towards consumption and consumer perceptions of bread, with a special interest in rye bread. The project is interdisciplinary and has a public health background. Bread is an essential part of our diet and the type of bread consumed have the potential to affect health.

I have studied bread consumer patterns based on the Swedish national food survey, Riksmaten 2010-11. I have also been interested in what consumers perceived as healthy bread, which cues are important to identify it and what is perceived as barriers for consumption.

I have a special interest in sensory analysis and I am investigating both the sensory and nutritional quality of rye bread products on the Swedish market as well as consumer preference patterns and drivers of liking.  

Publikationer

Kontakta katalogansvarig vid den aktuella organisationen (institution eller motsv.) för att rätta ev. felaktigheter.